FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Barfodssko er fleksible, har zero drop, ingen svangstøtte, er fodformede og har en tynd sål. Det er sko, der tillader foden at fylde og bevæge sig, som den naturligt gør, når man går barfodet. Skoene giver en følelse, så tæt som muligt på, at gå barfodet, mens foden er beskyttet af skoen.

Nogle børn går i flere måneder, før de får deres første sko. Andre børn får sko på før de går, da årstiden og andre omstændigheder også spiller ind på dette valg. Før barnet lærer at gå og går stabilt, er skoens eneste funktion at holde fødderne tørre og varme. Derfor er det på dette stadie ideelt at vælge en meget fleksibel og blød sko (eller evt. sutsko). Hos Freelmo anbefaler vi, at børn går barfodet så længe som muligt og generelt så meget som muligt – også når de bliver ældre.

Du kan og bør ikke sammenligne størrelser hverken mellem forskellige mærker eller modeller, da der ikke er nogen standardisering ift. skostørrelser. Se derfor på størrelsesguiden for den specifikke model. Gå efter 1-1,5 cm ekstra længde i alt. De første 0,5 cm er altid bevægetillæg. Når barnet lige er begyndt at gå er det bedre med mindre tillæg, ca. 0,7 til maks. 1 cm ekstra i alt. Når barnet går mere stabilt, kan man vælge mere i tillæg, men aldrig mere end 1,5 cm ekstra. Husk altid at se på barnet; det vigtigste er, at det får sko, som det kan bevæge sig let og frit i.

Helst et par mm ekstra, og som hovedregel bør bredden minimum være samme bredde som foden. Men, men, men.. Nogle oplever at prøve sko på, der angiveligt er et par mm mindre i bredden, og stadig lader til at sidde godt og være rummelige. Nogle børn går bedst i sko der sidder til, mens andre gerne vil have rigtig god bevægelsesplads. Nogle børn er sensitive ift. fodtøj, hvilket både kan betyde at barnet ikke bryder sig om, at skoen sidder løst, mens det for andre betyder, at de ikke bryder sig om at skoen sidder til.

Som udgangspunkt er dette ikke noget problem. Det er ofte aktuelt for mange børn. Hvis vi f.eks. tænker på gummistøvler, så er udvalget enormt begrænset inden for reelle barfodssko. Mange børn bruger derfor almindelige gummistøvler (hvoraf nogle er mere barfodsvenlige end andre). Dette er ofte ikke et problem. Se på barnet, og hvis du eller barnet oplever, at det får problemer, så bør man overveje at gøre noget andet.

Som udgangspunkt kan børn godt bare skifte. Hvis du/barnet oplever at få problemer eller ondt, kan det være en god idé at gøre overgangen mere glidende ved at skifte mellem konventionelle og barfodssko i løbet af dagen. Over tid kan man øge tiden, barnet bruger barfodssko, for til sidst kun/primært at bruge dem.

Skoene kan både bruges med og uden strømper på. Det er derfor en smagssag, om barnet ønsker det ene eller det andet.