Rigtig mange finder vej til barfodssko netop, fordi de skal købe de første sko til baby, der enten lige har lært at gå eller så småt er ved at lære det.  

Nogle finder hertil ved første barn mens andre først kommer til at kende begrebet barfodssko ved et af deres senere børn. De sidstnævnte forældre, kan vi godt afsløre, ofte ærger sig over ikke at have haft kendskab til barfodssko allerede ved det første barn. 

Langt de fleste babyer fødes med helt uproblematiske fødder, så skal vi ikke se, om vi kan give børnene de bedste betingelser for også at vokse op uden at anskaffe sig diverse fodproblematikker grundet forkert fodtøj? Mon ikke, at vi ret hurtigt kan blive enige om det 🙂

Heldigvis virker det for mange forældre helt unaturligt og forkert at skulle give de små, fine, bløde, ja helt igennem perfekte babyfusser nogle tunge, stive, høje klodser på. Ja, beklager dette ret direkte billedsprog, men ærligt, sådan føles det for rigtig mange. De fleste vil meget hellere give babyer og små børn nogle bløde, rummelige og fleksible sko på. Det er kun et godt tegn – lyt endelig til den kære intuition, der står og banker på 🙂  

Tilbage til de perfekte babyfødder. Baby har ikke brug for såkaldte prewalkers, for at “lære at gå”, den klarer de udemærket helt af sig selv. Du giver baby de bedste betingelser for det, ved blot at lade ham eller hende kravle/gå barfodet rundt; altså ingen (barfods)sko og ingen strømper. Det næstbedste valg efter bare fødder er derfor også barfodssko.

Hvilke sko skal du så kigge efter?

Når det alligevel kan være praktisk med ekstra beskyttelse af fødderne, for eksempel udenfor når det er koldt eller på varm asfalt, er det helt kort sagt det bedste valg at bruge barfodssko.

 

Der følger herunder en mere grundig forklaring på, hvad der gør barfodssko til det bedste valg til de små babyfusser.

1. Snuden skal være rund og fodformet, så tæerne ikke tager form efter skoen, og så tæerne kan brede sig ud og dermed blandt andet hjælper baby med at holde balancen.

Det er vigtigt at tæerne og især storetåen ikke bliver trykket ind af skoen. Små babyfødder er meget bløde og fleksible, og derfor vil det ikke gøre ondt på dem, hvis fødderne trykkes eller presses. Derimod vil knoglerne i stedet vokse anderledes og fødderne vil forme sig efter skoen, hvilket de fleste nok kan se er uhensigtsmæssigt.

Heldigvis er langt de fleste skoproducenter opmærksomme på dette, og du vil ofte finde babysko med dejligt runde snuder.

 

2. Sålen skal være helt flad, og skal derfor have samme tykkelse bagpå, som den har foran, og der skal altså ikke være nogen hævet hæl. Dette kaldes også zero-drop.

Hvis barnet får sko på med en hævet hæl, sker der blandt andet det, at kroppens naturlige balancepunkt ændres, og at hælen bliver unaturligt hævet får hele kropsholdningen til at ændre sig, da ben, hofter og ryg bliver skubbet på, og har dermed konsekvenser for en ret holdning i kroppen.

Dette er til vores store ærgrelse ikke noget skoproducenterne almindeligvis tager højde for, hvorfor det er dig som forældre der skal på banen og sikre dette for dit barn. Dog er vi endnu ikke stødt på nogle prewalkers, der har hævet hæl, men så snart der er tale om en almindelig sneakers/sko til baby, så er det desværre en anden sag, da der som regel er både hævet hæl og tåspring så tæerne unaturligt peger opad i skoen. 

3. Sålen skal være tynd og fleksibel, så babyen har en føling med underlaget og dermed bedre kan holde balancen.

Fødderne er nogle af de mest følsomme dele på kroppen, og det er meningen, at vi skal mærke underlaget, så der kan blive sendt signal til vores hjerne om, hvordan vi skal være opmærksomme på at gå alt efter om det er på græs, i skoven, på stranden, på grusvej eller asfalteret vej. Derudover giver det motorisk stimulering, og afhjælper både motorisk uro og stress at kunne føle underlaget vi går på.

Hvis babyen endnu veksler mellem at gå og kravle, er det endnu vigtigere, at skoen følger foden når den bukkes nedad, så foden ikke tvinges i en unaturlig stilling, blot fordi det ikke er muligt at bukke skoen sammen.

4. Skoene bør ikke have en fast hælkappe. Kort og godt er der simpelthen ingen grund til at støtte noget, der ikke har brug for det.

Prøv at forestille dig, at dit håndled blev bundet op og ikke længere kunne bevæge sig frit. Lyder det ikke ubehageligt? Men altså… Det er sørgerligt nok, hvad vi gør mod anklerne; de bliver holdt fast, hvilket over tid vil gøre anklen slap, da musklerne grundet den unødvendige støtte ikke bruges og trænes, som det er meningen, vi skal gøre det.

Derfor vil nogle ældre børn og voksne opleve at de ofte vrikker rundt på foden, når de går med bare fødder eller med eksempelvis sandaler uden fast hælkappe. Dette skyldes simpelthen at anklen er slap og utrænet.

5. Skoene skal være så lette som muligt og passe foden, så de ikke hæmmer barnet. 

Det er vigtigt, at man ikke kommer til at gøre det mere besværligt for barnet, end det allerede er, at lære og gå. Derfor bør der ikke være for meget voksetillæg i skoene, og det er vigtigt, at skoene sidder til foden uden at stramme. Læs mere om voksetillæg her.

Det er også vigtigt, at barnet går så naturligt, som overhovedet muligt, når det har skoene på. Se på barnets gang, når det er barfodet, og tjek, om det går på samme måde med skoene på. 

Vælg de rigtige sko til dit barn

Skulle der være nogle udfordringer med barnet som eksempelvis hypermobile led, vil vi altid anbefale at få vejledning af sundhedspersonale som eksempelvis en fysioterapeut med kendskab til og interesse for barfodssko, så du får den bedst mulige hjælp til at træffe det bedste valg for netop dit barn ud fra jeres situation. 

Størstedelen af de prewalkers, der findes på markedet, lever op til de fleste af kriterierne nævnt ovenfor. Nogle få kan være for spidse i snuden, og en del vil have fast hælkappe, så det er med at have tungen lige i munden, når du bevæger dig ud, for at finde de første par sko eller prewalkers til baby. 

Spørger du os, vil vi mene, at smal tåboks/spids snude og hævet hæl er de to allermest problematiske faktorer ved almindelige sko.

 

Vi kan derimod glæde dig med, at barfodssko fra Freelmo lever op til alle kriterierne. Ja, du læste rigtigt, alle barfodssko kan bruges til baby, der netop har lært eller er ved at lære at gå. MEN selvom det lige har givet dig et hav af muligheder for at komme de små, søde babyfusser i nogle super fine babysko, så husk endelig vores anbefaling om at vente så længe som muligt med at give baby sko på og begræns brugen. 

Se vores udvalg af prewalkers/babysko her, og find alle vores barfodssko til børn her.