FAQ - Spørgsmål og svar om barfodssko
Hos freelmo har vi her samlet de mange spørgsmål, der kommer igen og igen i forbindelse med (barfods)sko til børn. Vi har indsamlet viden og trukket på både egne samt andres erfaringer, hvilket vi gerne vil vejlede ud fra. Men husk, at det kun er vejledende; der er ikke altid et endegyldigt svar. Spørg os endelig, hvis du har brug for uddybning eller hvis du har andre spørgsmål.
Nogle børn går i flere måneder før de får deres første sko. Andre børn får sko på før de går, da årstiden og andre omstændigheder også spiller ind på dette valg. Før barnet lærer at gå og går stabilt, er skoens eneste funktion at holde fødderne tørre og varme. Derfor er det på dette stadie ideelt at vælge en meget fleksibel og blød sko (eller evt. sutsko).
Hos freelmo anbefaler vi at børn går barfodet så længe som muligt og generelt så meget som muligt - også når de bliver ældre.
Hvis du venter med at give barnet sko på, til det er begyndt at gå stabilt, kan barnet starte med
Du kan læse mere om at vælge de rigtige barfodssko her.
-
Voksetillæg - hvilken størrelse skal barnet have?
Du kan og bør ikke sammenligne størrelser hverken mellem forskellige mærker eller modeller, da der ikke er nogen standardisering ift. skostørrelser. Se derfor på størrelsesguiden for den specifikke model. Gå efter 1-1,5 cm ekstra længde i alt.
De første 0,5 cm er altid bevægetillæg. Når barnet lige er begyndt at gå er mindre tillæg bedre, ca. 0,7 til maks. 1 cm ekstra i alt. Når barnet går mere stabilt, kan man vælge mere i tillæg, men aldrig mere end 1,5 cm ekstra.
Husk altid at se på barnet; det vigtigste er, at det får sko, som det kan bevæge sig let og frit i.
-
Voksetillæg - hvor meget ekstra skal der være i længden?
Der bør være 1-1,5 cm ekstra i længden i alt, hvor de første 5 mm altid vil være bevægelsestillæg. Så er der 0,5-1 cm at vokse i ud over bevægelsestillæget.… som udgangsåunkt vokser fødderne: 1 leveår, 2 leveår… Er man ok med at skulle skifte sko i løbet af en sæson, eller er det for dyrt økonomisk og ønsker derfor at skoen kan passe i længere tid.
-
Hvor meget ekstra skal der være i bredden?
Helst et par mm ekstra, og som hovedregel bør bredden minimum være samme bredde som foden. Men, men, men.. Nogle oplever at prøve sko på, der angiveligt er et par mm mindre i bredden, og stadig lader til at sidde godt og være rummelige til fødderne (se mere under næste punkt ift. barnets fod). Nogle børn går bedst i sko der sidder til, mens andre gerne vil have rigtig god bevægelsesplads. Nogle børn er sensitive ift. fodtøj, hvilket både kan betyde at barnet ikke bryder sig om, at skoen sidder løst, mens det for andre betyder, at de ikke bryder sig om at skoen sidder til.
Derudover vil jeg nævne som i ovenstående punkt, at målene på sko (og egentlig også på fødderne) ofte ikke er 100% retvisende. Især bredden kan være udfordrende, hvis producenten ikke angiver mål og der ikke er en sål, vi kan tage ud og måle på. Ofte måler sålen et par mm. mindre i bredden end selve skoen faktisk er - dermed ikke sagt at den så nødvendigvis er for bred til en smal fod, fordi skoen selvfølgelig kan strammes ind med snører/velcro. Overmaterialet på skoen stor betydning ift. selve bredde og rummelighed, hvorfor det simpelthen ofte er nødvendigt at prøve dem på for at få et helt retvisende billede.
Det kan være udfordrende at finde de helt rigtige sko, da mange faktorer spiller ind. Hvis vi ser på selve foden er der selvfølgelig både længde og bredde, høj/mellem/lav vrist, samt om fødderne er smalle(re) ned mod og ved hælen, eller om foden ligesom er mere firkantet.
Hvis vi ser på skoen, er det selvfølgelig igen længde og bredde samt omkreds rundt om foden. Det er ikke retvisende kun at se på bredden af sålen, da barfodssko netop er så bløde og fleksible at selve stoffet rundt om foden også trædes ned og støtter om foden. Desuden træder man som regel ikke på hele bredden af foden, hvilket også giver forklaringen. Det vil sige at selvom sålen måler en smule mindre end hvad barnets fod måler, så kan skoen godt passe alligevel.
Det er vigtigt både at måle længde og bredde på foden, for at få den bedste idé om, hvilken sko, der passer til foden. Det er desuden vigtigt, at måle begge fødder, da de sagtens kan have forskellige mål. I så fald bør man tage udgangspunkt i den største af fødderne og vælge sko ud fra de mål.
Som udgangspunkt kan børn godt bare skifte. Hvis du/barnet oplever at få problemer eller ondt, kan det være en god idé at gøre overgangen mere glidende ved at skifte mellem konventionelle og barfodssko i løbet af dagen. Over tid kan man øge tiden, barnet bruger barfodssko, for til sidst kun/primært at bruge dem.
Som udgangspunkt er dette ikke noget problem. Dette er ofte aktuelt for mange børn. Hvis vi f.eks. tænker på gummistøvler, så er udvalget enormt begrænset inden for reelle barfodssko. Mange børn bruger derfor almindelige gummistøvler (hvoraf nogle er mere barfodsvenlige end andre). Dette er ofte ikke et problem.
Se på barnet, og hvis du eller barnet oplever at det får problemer, så bør man overveje at gøre noget andet.
Som regel siger man 1-1,5 cm.
Hvis barnet er meget lille. Ca. det første år hvor barnet går, bør man være ekstra opmærksom på ikke at have for meget vokseplads. Ca. 0,7-1 cm. Til lidt større børn 1-1,5 cm. Det kommer an på, hvordan størrelserne falder ift. længden på foden, og så husk ganske enkelt at se på dit barn. Snubler og falder det mere end normalt? Så skal man nok overveje om skoene er en str. for store.
Nogle af leverandørerne har specifikke anbefalinger til nogle modeller, hvilket altid vil fremgå under den enkelte model her på shoppen, når det er tilfældet.
For sandaler vil vi generelt anbefale
- Åben sandal (at der er åbent ved tæerne): 0,5-1 cm
- Lukket sandal (at der er lukket ved tæerne): 1-1,5 cm (som ved sko).