Det er enormt svært at vælge den korrekte skostørrelse for ikke at tale om den rigtige model til fodformen! Vi har derfor lavet denne guide til dig for at gøre det nemmere for dig at måle og vurdere fødderne derhjemme.

Mange bliver ofte forvirrede over de meget forskellige mål, den samme skostørrelse kan have. Vi forstår godt, det kan virke helt forkert at barnet pludselig skal bruge en størrelse eller to mindre, end det plejer, eller hvis det skal to størrelser op. Men skostørrelser kan variere ret meget mellem mærkerne.

Forskellige skomærker kan derfor ikke sammenlignes – ja, nogen gange kan forskellige modeller fra det samme mærker ikke sammenlignes – så derfor bør du se bort fra, hvilken størrelse dit barn bruger i forvejen.

Se i stedet på størrelsesguiden for den specifikke skomodel, og køb ud fra målene på størrelsesguiden og målene på dit barns fødder. Bemærk, at der netop står fødder og ikke fod. Det er nemlig vigtigt at måle begge fødderne, da de meget ofte har forskellige mål.

Trin 1

Inden du går i gang med at kigge efter sko til dit barn, er det en god idé at starte med, at måle barnets fødder, så du kender længden. Det lyder måske simpelt, men det er desværre ikke altid sådan “bare lige”, at få det gjort! Vi taler af erfaring…

Det kan næsten være en større videnskab at få gjort i samarbejde med en kær baby eller en skøn toddler med sin helt egen vilje! Men vi kommer altså desværre ikke uden om. Hvis du (også) er en af dem, det ikke bare sådan lige er at få gjort for, så kan du måske drage nytte af vores guide til at få målt barnets fødder. Den giver dig nogle bud på, hvordan du kan gribe det an med lidt alternative metoder.

Trin 2

Når du har fået målt fødderne (husk at mål dem begge) skal du finde ud af, hvor meget voksetillæg, det er passende for netop dit barn at have i netop det fodtøj du er på udkig efter. Du kan læse mere om, hvad voksetillæg helt præcist betyder, hvis du skulle være i tvivl.

  1. Der skal mindst være 0,5 cm ekstra i skoen, da dette er plads til at foden kan glide frem, når barnet går.
  2. Der bør ikke være mere end 1,5 cm ekstra i skoen.

    Du skal altså ramme et sted der i mellem, og præcist hvor du skal ramme afhænger blandt andet af, hvor gammelt barnet er, hvor længe barnet har gået, og dermed hvor sikkert det går, og hvor tykke strømper barnet skal have på i skoen, hvis det da overhovedet skal have noget på fødderne.

Her får du vores generelle anbefalinger til forskelligt fodtøj, men tjek altid om der står noget under beskrivelsen af den specifikke sko, du ønsker at købe. Det bliver indimellem opdateret, på baggrund af meget brugbare tilbagemeldinger vores kære kunder, vedrørende størrelse, bredde og pasform.

Voksetillæg i fodtøj

  • Sandaler: 0,7 til 1 cm. er som regel passende, da de ofte bliver brugt med bare tæer. Det afhænger dog også af om det er en åben eller lukket sandal. En lukket sandal kan godt have 1,2 cm eller endda op til 1,5 cm ekstra, det vigtigste er bare, at barnet kan gå ordentligt i dem.
  • Sko/sneakers: Som udgangspunkt 1,2 cm i tillæg og ikke mere end 1,5 cm.
  • Støvler: 1,2-1,5 cm alt efter, hvor tykke strømper barnet skal have på. Nogle gange er det nødvendigt, at støvlen er en smule stor til at starte med, så den holder længst muligt, og man dermed kan undgå at skulle købe for eksempel to par vinterstøvler til en sæson. En ekstra sål inde i skoen eller en tykkere sok kan hjælpe på dette i begyndelsen, og man kan så tage den ekstra sål ud i takt med, at foden vokser.
  • Gummistøvler: Der bør ikke være mere end 1 cm ekstra i gummistøvler, da de ikke kan strammes på foden, og ofte sidder lidt løst.
  • Børn, der har gået i kort tid: Bør ikke have for meget ekstra i skoen, da det hurtigt kan besværliggøre deres gang, eftersom de endnu er nybegyndere på benene. 0,5-0,8 cm er passende. 
  • Børn, der har gået i lang tid: Op til 1,5 cm ekstra, ellers som beskrevet ovenfor.

Trin 3

Udover den endelige længde på skoen, skal du også kende bredden på fødderne – eller i det mindste have en idé om, hvorvidt de er smalle, mellem eller brede. Det er meget svært at måle bredden på fødderne helt præcist. Som regel ved man som forælder godt, hvis ens barn har meget smalle eller meget brede fødder. Hvis du ikke er sikker på, hvilken bredde fødderne er, så er de sandsynligvis sådan ca. mellem, hvilket derfor vil være et fornuftigt sted at starte.

Du kan læse vores guide til at få målt bredden.

Det er værd at huske på, at det altså ér vildt svært at måle føddernes bredde, hvorfor man ikke bør begrænse sig og fravælge en sko der tilsyneladende er få mm for smal eller bred. Lige så svært som det er at måle føddernes bredde, lige så svært er det at få nøjagtige mål af skoens bredde, så det ville være ærgerligt, at misse de perfekte sko på grund af fejlmålinger.

Så er der bare en ting tilbage...

Nemlig, at shoppe sko 😉 Du er nu endelig klar til faktisk at kunne begynde at kigge på sko.  

Barfodssko er generelt så bløde, at de hurtigt former sig efter foden. Hvis man har mellem fødder med høj eller meget høj vrist, bør man eksempelvis prøve at gå efter et mærke der passer til brede fødder, da de ofte brugte meget bløde materialer hurtigt tilpasser sig foden.

Shop barfodssko til dit barn efter føddernes bredde her under.

Shop alle barfodssko til børn her. Skulle du være i tvivl, om skoen passer barnet, når I får dem hjem og prøve på, kan du med fordel læse vores guide til, at tjekke om skoen passer her.