Først; ved du hvad et voksetillæg er? Hvis ikke får du lige en hurtig forklaring her, så du er med på, hvad vi snakker om 🙂

Voksetillæg er det tillæg, der skal være i skoen ud over længden på barnets fod. Der skal være plads i skoen til at fødderne kan vokse i dem. Se i øvrigt vores guide til, hvordan du får målt dit barns fødder (link til sådan måler du…).  

Det vil sige, at når vi for eksempel skriver, at der skal være 1,2 cm ekstra i skoen, skal du tage målet på barnets fod og så lægge 1,2 cm. til længden, så ved du hvor lang de nye sko til barnet bør være. Hvis barnets fødder måler 16,5 cm, og vi lægger 1,2 cm til, skal du finde en sko, der måler omkring 17,7 cm. 

Skulle målene falde mellem to størrelser, anbefales det som regel at tage den største af dem, men det kommer også an på, hvor meget voksetillæg barnet er vant til at gå med, og om barnet går stabilt. Der er ikke nogen grund til at gøre det sværere at gå med et par store sko, når nu barnet lige har fanget fidusen i at gå på de dersens fødder. 

Det allerbedste voksetillæg i sko er 1,2 cm., så det bør du som udgangspunkt forsøge at ramme, eller komme så tæt der på som muligt. 

De første 0,5 cm. i skoen er glidetillæg, og det er altså det tillæg, der som minimum skal være i skoen, da denne plads i skoen bliver fyldt ud, når vi går og ellers er aktive. Det betyder også, når du har købt nye sko med eksempelvis 1,2 cm. i voksetillæg, så skal der nye sko til igen, når der kun er 0,5 cm. tilbage af tillægget. 

Vi kommer her med vores generelle anbefalinger til forskelligt fodtøj, men tjek altid, om der står noget under beskrivelsen af den specifikke sko, du ønsker at købe. Disse bliver indimellem opdateret, på baggrund af tilbagemeldinger fra vores kære kunder, vedrørende størrelse, bredde og pasform. 

Voksetillæg i fodtøj

  • Sandaler: 0,7 til 1 cm. er som regel passende, da de ofte bliver brugt med bare tæer. Det afhænger dog også af om det er en åben eller lukket sandal. En lukket sandal kan godt have 1,2 cm eller endda op til 1,5 cm ekstra, det vigtigste er bare, at barnet kan gå ordentligt i dem.
  • Sko/sneakers: Som udgangspunkt 1,2 cm i tillæg og ikke mere end 1,5 cm.
  • Støvler: 1,2-1,5 cm alt efter, hvor tykke strømper barnet skal have på. Nogle gange er det nødvendigt, at støvlen er en smule stor til at starte med, så den holder længst muligt, og man dermed kan undgå at skulle købe for eksempel to par vinterstøvler til en sæson. En ekstra sål inde i skoen eller en tykkere sok kan hjælpe på dette i begyndelsen, og man kan så tage den ekstra sål ud i takt med, at foden vokser.
  • Gummistøvler: Der bør ikke være mere end 1 cm ekstra i gummistøvler, da de ikke kan strammes på foden, og ofte sidder lidt løst.
  • Børn, der har gået i kort tid: Bør ikke have for meget ekstra i skoen, da det hurtigt kan besværliggøre deres gang, eftersom de endnu er nybegyndere på benene. 0,5-0,8 cm er passende. 
  • Børn, der har gået i lang tid: Op til 1,5 cm ekstra, ellers som beskrevet ovenfor. 

Køber du sko i god tid inden de reelt set skal tages i brug? Så kan det være godt at være opmærksom på, hvor meget fødderne kan nå at vokse, inden skoene skal bruges. Det har vi skrevet mere om her.