Nogle forældre, kan godt lide at være i god tid med fodtøjet til den kommende sæson. Det er som regel ikke en fordel, når du køber fodtøj til dit barn. Som du kan læse herunder, er der ingen, der kan spå om, hvor meget fødderne når at vokse på de 2-3 måneder der går, før barnet reelt tager fodtøjet i brug. 

Børn er så dejligt forskellige, og derfor kan vi ikke sige præcis, hvor hurtigt lige præcis dit barns fødder vokser. Ofte vokser fødderne i ryk, og kan faktisk vokse op til 1,5 cm på bare 6 måneder. Det er derfor nødvendigt at huske, at du af og til skal holde øje med, om fødderne er vokset.

Vi anbefaler, at du måler dit barns fødder hver anden måned når det er mellem 1 og 2 år, hver tredje måned, når det mellem  3 og 6 år, og hver sjette måned fra barnet er 6 til ca. 11 år.

Så meget vokser fødderne i gennemsnit

  • Mellem 0 og 2 år vokser fødderne ca. 2 cm pr. år – svarende til ca. 1,6 mm pr. måned
  • Mellem 2 og 5 år vokser fødderne ca. 1,5 cm pr. år – svarende til ca. 1,3 mm pr. måned
  • Mellem 6 og 11 år vokser fødderne ca. 1 cm pr. år – svarende til ca. 0,8 mm pr. måned

Husk, at barnets fødder ofte vokser i ryk, og de kan derfor sagtens stå stille i en periode, og så pludseligt vokse en masse. 

Hvis barnet skal kunne passe skoene længst muligt

Hvis du skal købe fodtøj, som dit barn skal kunne have på med det samme og som forhåbentligt kan bruges længst muligt, så gå efter at købe sko med 1,5 cm i tillæg, men for børn op til omkring 7 års alderen, vil vi ikke anbefale mere end det.

Ved et ældre barn, kan du måske overveje et par mm mere, men det afhænger blandt andet også af, hvor meget voksetillæg han eller hun er vant til at have. Har barnet som regel ikke mere end 1 cm ekstra i skoene, er det voldsomt lige pludselig at have 0,7 cm mere end det. 

Du kan læse mere detaljeret om vores anbefalinger omkring voksetillæg her, da det blandt andet også afhænger af, om det eksempelvis er sandaler eller vinterstøvler, der skal købes.

Det allervigtigste, når du køber fodtøj med det maksimalt anbefalede voksetillæg er, for det første, at barnet har en naturlig gang i skoene, og ikke snubler eller falder i dem. For det andet er det væsentligt, at skoene sidder ordentlig til på foden. Det kan du læse mere om, hvordan du tjekker her.

Ekstra plads i bredden og længden kan altså godt gå, så længe skoene ellers sidder ordentlig til på fødderne, og barnet har en naturlig gang med dem på.

 

 

 

Til Forsiden.