Det er meget svært at få et præcist mål af bredden på foden – selv med et barn der er samarbejdsvilligt 😉 Desværre er det faktisk mindst lige så svært at få et akkurat mål af bredden på skoen, og dette bør man have in mente, når man kigger breddemål.

Af samme grund er der flere mærker, som ikke oplyser deres breddemål, da der for det første er forskellige måder at måle og opfatte bredde på, og ofte giver det ikke et helt korrekt billede af, om skoen passer foden eller ej. I forhold til barfodssko, er de så bløde og medgørlige at skoen hurtigt vil tilpasse sig foden, og give rig mulighed for at bevæge og sprede tæerne.

Hvorom alting er, er vi selvfølgelig nødt til at arbejde med det vi nu engang har. Du kan derfor måle bredden på foden, ved at benytte nogle af de samme måder, som du kan måle fodens længde på. Det er det bredeste sted på foden, der er relevant for dig at få målt, som er fremme på foden lige inden tæerne starter. 


Tegn rundt om fødderne

Du kan tegne rundt om fødderne og måle bredden på det bredeste sted – det er som regel lige under, hvor tæerne starter. 

Når du tegner, skal blyanten eller kuglepennen pege lodret op i luften, og spidsen må altså ikke hverken hælde ind mod eller væk fra foden. Den skal pege lige ned, for det mest nøjagtige resultat. Skal du kun måle bredden, kan du selvfølgelig nøjes med at markere på højre og venstre side af foden ud for det bredeste sted.

Er barnet meget kildent, er egen erfaring, at denne metode er ret så udfordrende 😉 Så forsøg eventuelt i stedet med en af de andre metoder, eller se om det hjælper, hvis barnet får en meget tynd strømpe på (eller en tykkere sok, hvis det er meningen barnet skal have det på i fodtøjet som for eksempel kunne være tilfældet ved vinterstøvler). 

Læg bøger rundt om fødderne

Hvis det ikke er muligt at få tegnet rundt om foden (eller blot markere det bredeste sted), så kan dette alternativ med bøger måske bruges. 

Her skal barnet gerne stå med ryggen op mod en væg, og læg så en tyk bog på højre og venstre side af foden. Du kan så måle afstanden mellem de to bøger. Dette giver dig en nogenlunde idé om føddernes mål, så du har noget at gå ud fra. 

Lav fodtryk med våde fødder

Hvis barnet slet ikke bryder sig om at få tegnet/målt/rørt fødderne, kan det være nødvendigt, at tænke endnu mere kreativt! Få barnet til at lave fodspor på for eksempel et tørt håndklæde efter en tur i badet, så du får et tryk af foden, som du kan måle på.

Det vil måske ikke give en helt præcis måling, da fortrykket nok vil måle lidt mindre end den faktiske størrelse af foden. Men det kan give dig en ret god idé om, hvor lang og bred foden er, så du i det mindste har noget at gå ud fra til en start. 

Find alle barfodssko til børn her