Det er vigtigt, at skoene sidder ordentligt på fødderne, for at sikre en sund udvikling af dit barns fødder og dermed også en sund udvikling af barnet. Hvordan skoene sidder, påvirker ikke kun fødderne, men samtidig også knæ, hofter og ryg, så det har altså indflydelse på hele kropsholdningen. 

Vi ved godt, at ingen andre bekymrer sig mere om dit barns fødder, end du gør. Derfor er det også vigtigt, at du selv kan tjekke, om skoene sidder korrekt, så du kan hjælpe dit barn med at få de bedste sko til hans eller hendes fødder, og så du ved, hvornår det er tid til at gå en størrelse op.

Husk på, at den absolut bedste og meget tydelige måde at tjekke og se, om skoen passer, er ved at se på dit barns gang. Se på, hvordan barnet går i skoen sammenlignet med hvordan barnet går, når han eller hun går barfodet. Hvis dit barn går på en meget anderledes måde, med skoene på, så er det enten ikke den rigtige størrelse eller ikke den korrekte skomodel til ham eller hende, og du bør ikke lade barnet gå rundt med skoene. 

Inden skoen prøves på

Det er bedst at prøve skoene på sidst på dagen, da fødderne breder sig i løbet af dagen, i takt med at vi bruger dem og de dermed bliver varmere. Det er bedst at have den tykkelse strømper på fødderne, som er tiltænkt at have på i skoene normalt.

Så hvis det er sandaler, hvor barnet skal have bare tæer, så prøv med bare tæer, eller hvis barnet foretrækker en tynd strømpe i sandalerne så giv barnet det på inden prøvning. Er det sko til efteråret, hvor barnet skal have en halvtyk strømpe på, så sørg for at prøve skoen med dem på. 

Længden

Giv dit barn skoen på, mens det sidder ned og få dem så til at banke hælene mod gulvet, så du sikrer dig, at foden kommer så langt tilbage i skoen som muligt. Mærk så efter hvor tæerne er, bare for at få en idé om, hvor meget plads der er, og så du kan få en fornemmelse af, hvor på skoen, du finder den længste tå (det er nemlig ofte tydeligere at mærke længere inde på skoen). 

Træk forsigtigt i skoen omme ved hælen, så du kan tjekke at den ikke let glider af foden. Få så barnet op og stå, så du kan tjekke længden igen. Find først enden af den længste tå igen, og tryk så forsigtigt ned, og tjek at du har en finger bredde mellem den længste tå og spidsen af skoen. 

Du kan opleve, at foden er midt i skoen med plads rundt om alle tæerne, hvilket ikke er et problem så længe skoen ellers sidder ordentligt fast på foden, og barnet kan gå og løbe rigtigt, uden at snuble eller falde. 

Bredden

Hvis længden føles rigtig, kan du nu tjekke bredden. Mærk ved lilletæerne og tjek, at de også har plads, så der ikke er risiko for, at de rammer siden af skoen i takt med at foden vokser.

Før så tommelfingeren fast hen over skoens overdel, så det bredeste punkt. Her skal du kunne se og føle at læderet/stoffet giver sig, og ligesom se en lille rulle læder/stof bevæge sig med hen over skoen når tommelfingeren føres over skoen. 

Det er vigtigt, at her er nok plads, så fødderne kan slappe af og sprede sig. Fødder vokser i alle retninger, og dermed bør der også være noget plads i bredden, som sikrer, at de voksende fødder kan være i skoen. 

Dybde

For at tjekke dybden og sikre, at der er tilstrækkeligt plads til vristen, er det øverst på foden, du nu skal forsøge med. Du vil ved de fleste sko, støvler og sandaler kunne bruge den samme metode som beskrevet oven for omkring bredden.

Du kan i stedet også vælge at tage en lillefinger ned mellem pløsen på skoen og foden (pløsen er det stykke, der ofte sidder under velcroen eller snørrebåndene – det stykke stof der flugter med fodryggen). Det skal lige passe med, at fingeren kan komme derned, men der bør ikke være mere plads end det.  

Hvis skoen ikke er dyb nok, vil du som regel opleve, at det er svært at få skoen på foden. Når fødderne vokser, rykker den højere del af vristen også længere frem, så igen skal der altså være plads nok til at foden kan vokse, og stadig ikke blive trykket eller klemt. Det vigtigste er, at skoen sidder ordentligt på foden.

Pasformen

Når du har tjekket, at længde, bredde og dybde passer som de skal, kan barnet prøve at gå rundt med skoene på. De skal helst ikke tænke på, at de har de nye sko på, da det godt kan få dem til at gå lidt skørt eller stift, så se om du ikke kan distrahere barnet. Hvis barnet er gammelt nok, kan du også bede ham/hende om at løbe og hoppe i skoene. 

Du skal nu se efter, at barnet går naturligt i skoen. Barnet skal helst gå så tæt som muligt, som han eller hun normalt går, når de er barfodede. 

Desuden skal du tjekke, at skoen sidder fast på anklen, da dette er afgørende for, at skoen faktisk sidder ordentligt på foden. Få gerne barnet til at stå på tæer i skoen, så du kan tjekke at skoen følger foden. 

Kort sagt

Hvis der er tilstrækkeligt med plads i længden, omkring tæerne, på tværs af foden ved både bredde og dybde, en naturlig gang og skoen sidder sikkert omkring anklen, så er du nået i mål med at finde en passende sko til dit barn.

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for yderligere hjælp i forhold til at vurdere, om skoene passer eller ej.

Tilbage til forsiden.